Чому білок буває каламутним? У свіжому яйця міститься вуглекислий газ, який і робить білок каламутним і більш густим, в'язким. Чим “старше” яйце, тим прозоріше і рідше білок: вуглекислий газ випаровується крізь пори шкаралупи.
Білок Яєчний білок (альбумін) свіжовідкладеного яйця буде каламутним, не зовсім прозорим. Це тому, що він містить вуглекислий газ, який повільно йде через шкаралупу в міру старіння яйця, перетворюючи білий колір у прозорий. Чим свіжіше яйце, тим густіше і каламутніше білок.
При овоскопії таке яйце не просвічується. Розмноження в яйці чудової палички, рожевого мікрокока, а також деяких дріжджів і цвілевих грибів, що утворюють червоний пігмент, викликає фарбування його вмісту рожевий чи червоний колір.