Жовток містить 90% кальцію, заліза, цинку, тіаміну, фолієвої кислоти, вітамінів Б6 і Б12, що знаходиться в яйці. І лише 10% названих мікроелементів припадають на яєчний білок. Так, протеїнів у ньому більше, ніж у жовтку (3,5 г проти 2,7 г), але лише тому, що сам білок більше за обсягом.

Більшість дієт рекомендує включити в раціон саме яєчний білок, виключаючи з нього жовток. Можливо, тому, багато хто з нас помилково припускають, що білок корисніше. Яєчний білок справді менш калорійний, ніж жовток, оскільки більш ніж 80% складається з води. Але вітамінів у його складі також значно менше.

У курячого яйця білок становить 56-58%, жовток 30-32%, шкаралупа 12% загальної маси або, приблизне співвідношення, 14:8:3.

Якщо ставити питання про шкоду, то білок виходить однозначним лідером. Але загалом курячі яйця корисні й у висновку наукова громадськість єдина. Вживання 2-3 яєць на день, та білка і жовтка, жодних негативних наслідків для організму не дасть.

Вам також може сподобатися

Більше від автора