– У баклажанів з синьою шкіркою в стадії технічної стиглості вона стає глянсовою. У білих набуває інтенсивного молочного кольору. Також можна визначити стадію зрілості натисканням пальців на плід: якщо пружинить і легко повертається до вихідного стану – час зривати.
Якщо ви випадково зірвали недозрілий баклажан, не переживайте – його можна, можливо з'їсти, але запах і смак не будуть такими насиченими, як у стиглого. На зимове зберігання візьміть молоді плоди насиченого кольору з гладкою та рівною шкіркою. Важливо, щоб на них не було пошкоджень та гнили.
1. Як визначити не час чи зривати баклажани? Тому збирати плоди потрібно в стадії технічної стиглості, коли вони мають пружну м'якоть, характерну для сорту забарвлення та недорозвинене насіння. Визначити її неможливо ні за розміром (залежить від сорту), ні за кольором – тільки за сильним блиском блиску плодів.
Якщо насіння всередині розрізаного баклажану темні, мають неприємний запах – цей плід не варто вживати в їжу, краще позбутися його – він довго лежав і в ньому накопичилося багато соланіну. У плодів з чисто-білою м'якоттю, що довго не буріє на повітрі, кількість соланіну невелика.