У їжу листя амаранту вживають, як правило, у сирому вигляді, як додавання до овочевих салатів (Calorizator). Але й бланшировані вони не втрачають своїх корисних властивостей. Після теплової обробки листя додають у гарніри та закуски. Дуже добре поєднуються листя амаранту з вареними яйцями, бринзою та вершковим маслом.

З нього листя готують салати, супи. З борошна, зерен чи висівок – випічку. З насіння – каші та перші страви. Олію використовують тільки для заправки, при жарінні вона втрачає корисні властивості.

Відвар із квіток амаранту підвищує імунітет організму, виводить із нього всі шлаки, відновлює клітини печінки, перешкоджає виникненню ракових пухлин, розщеплює жири та допомагає швидкому схуднення. Він відновлює роботу щитовидної залози та органів внутрішньої секреції.

Настоянка із висушеної сировини може використовувати в лікувальних цілях при грипі та застудних захворюваннях. Ванни з додаванням сухого амаранту можуть бути корисними при алергії, ураженнях шкіри. Олією та спеціальними продуктами з його додаванням часто обробляють укуси комах, ранки, опіки.

Вам також може сподобатися

Більше від автора