Правильне харчування – один із найважливіших аспектів здорового способу життя. Однак, не завжди ми знаємо, що деякі продукти несумісні один з одним і можуть негативно вплинути на наш організм. Неправильне поєднання продуктів може спричинити травні проблеми, а також призвести до неприємних відчуттів у шлунку.
Одним із найпоширеніших прикладів несумісності продуктів є поєднання молока та цитрусових. Молоко містить кальцій, а цитрусові фрукти – кислоту. Внаслідок поєднання цих компонентів відбувається згортання молока в шлунку, що може призвести до дискомфорту та тяжкості.
Також не можна поєднувати продукти, багаті на білки, з продуктами, що містять крохмаль. Наприклад, не рекомендується їсти м'ясо з картоплею або рисом в одному прийомі їжі. Це з різним ступенем роботи ферментів, необхідні перетравлення білків і крохмалю. При одночасному вживанні цих продуктів їжа може затриматися в шлунку і викликати неприємні відчуття.
Продукт 1 | Продукт 2 | Несумісність |
---|---|---|
Молоко | Апельсини | Молоко та апельсини несумісні |
Яйця | Лимон | Яйця та лимон несумісні |
Салат | Кавун | Салат та кавун несумісні |
Які продукти не можна змішувати?
15 продуктів, які не можна є разом
- Диня або огірок з молоком Огірок не поєднується тільки зі свіжим молоком, а диня взагалі не визнає якихось молочних продуктів.
- Чай та молоко.
- М'ясо та червоне вино.
- Алкоголь та кола …
- Сир та м'ясо.
- Макарони або картопля з м'ясом.
- Помідори та картопля …
- Білий хліб та варення
Які продукти добре перетравлюються разом?
Гармонійними вважаються такі поєднання їжі:
- білки/вуглеводи + овочі/зелень (курка із зеленим салатом, картопля з кабачками);
- зернові + некрохмалисті овочі (рис із броколі або іншою капустою);
- кислі та кисло-солодкі фрукти + молочні продукти ( сиром з яблуком або персиком).
Які овочі не можна поєднувати?
Небажано одночасно вживати в їжу овочі та фрукти. Погано комбіновані овочі: Цвітна капуста, зелений горошок, пізні кабачки, пізній гарбуз, баклажани, патисони. Ці овочі чудово комбінуються з продуктами, що містять крохмаль, наприклад, хлібом, з усіма овочами, жирами, наприклад, сметаною та зеленню.