Головна функція льоду охолодження напою та підтримання його температури протягом певного часу. Лід починає танути і холодна вода поступово охолоджує напій.
Зберігання міцного алкоголю у сильному холоді має переваги. Коли температура знижується, в'язкість (щільність) рідини зростає. Це означає, що коли пляшку горілки виймають із холодильника вона має найкращу текстуру. Горілка краще покриває ротову порожнину, коли роблять ковток.
Навіщо нам потрібен лід у шейкері? Все просто для перемішування напоїв між собою, для охолодження отриманого міксу, і для збагачення міксу киснем для розкриття ароматики. Зі сказаного вище випливає що в більшості випадків для цих цілей найкраще підходить шматковий лід.
Льодом охолоджують американський бурбон. Кукурудзяний віскі має важкий солодкуватий присмак, а лід робить бурбон м'якшим. Існує традиція додавати лід у купажований зерновий віскі невисокої якості. Такий алкоголь краще пити охолодженим і злегка розбавленим.