З винаходом рецепту ечпочмака життя кочівників значно спростилося. Зникла необхідність робити тривалі зупинки для приготування їжі, тому що традиційно ечпочмак готувався з невеликим отвором посередині, в який заливали гарячий бульйон, і виходила гаряча повноцінна страва.
Морфологічні та синтаксичні властивості
відмінок | од. год. | мн. год. |
---|---|---|
Їм. | ечпочмак | ечпочмакі |
Р. | ечпочмака | ечпочмаків |
Д. | ечпочмаку | ечпочмакам |
Ст. | ечпочмак | ечпочмакі |
За легендою, ечпочмак з'явився як похідна їжа у кочових тюркських народів: пиріжки висушувалися, потім після довгого кінного переходу воїн міг залити в отвір зверху пиріжка гарячу воду і через п'ять хвилин отримував і першу, і другу страву разом – пиріжок з бульйоном наваристим всередині.