Можна, можливо чи освітлювати брагу без застосування додаткових речовин? Дозрілу цукрову брагу можна залишити на холоді (від 5 до 15 ° С) на кілька днів (навіть до 2-3 тижнів), тоді брага освітлюється без сторонніх втручань. Однак фруктові та зернові браги можуть за цей час закиснути.
Потрапляючи в перегінний куб, ці грибки починають пригоряти до днища, надаючи самогону огидний нудотний запах і неприємний смак. Саме для того, щоб позбавитися подібної проблеми і потрібно висвітлити брагутобто очистити її, перед тим, як приступати до перегонці.
На 10 літрів браги потрібно 2 г желатину. Залити желатин холодною водою (0,4 л), залишити на 24 години через кожні 8 замінюючи воду свіжою. Через добу злити останню партію холодної води, додати теплу (0,4 л), добре перемішати і ввести желатиновий розчин брагу. Чекати три доби, акуратно зцідити спиртне.