Вони здатні замінити синтетичні вітаміни, адже насінні міститься корисний для молодості шкіри та для гостроти зору вітамін А, що сприяє засвоєнню кальцію вітамін D, вітамін Е перешкоджає в'яненню шкіри, а також група вітамінів В, які допомагають позбутися депресії та безсоння.11 черв. 2017р.
Зміст:
Вплив пророщеного насіння на жіночий організм. багаті фолієвою кислотою та вітамінами групи В, необхідними для правильного розвитку плода та підтримки здоров'я майбутньої матері. Антиоксиданти, що входять до складу, підтримують роботу серця, відновлюють клітини, уповільнюють старіння жіночого організму.
Чим корисні? Містять велику кількість вітаміну E – 32,2 мг на 100 г (при нормі 15 мг на день). Це один із найважливіших вітамінів, оскільки бере активну участь у багатьох біохімічних процесах нашого організму. Насіння соняшника багате на вітаміни групи B (В1 – 1,84 мг на 100 г продукту, B2, B5, B6, B9).
Соняшникові насіння багаті на білок, який містить безліч незамінних амінокислот, що забезпечують нормальний обмін речовин в організмі. також в насіння соняшнику дуже багато ненасичених жирних кислот — олеїнової, стеаринової, лінолевої, пальметинової, арахідонової та ін.
РІА Новини
Насіння – користь, шкода та небезпека для організму людини
На території Європи деякі фрукти та овочі з'явилися лише після того, як Колумб відкрив Америку. Лише у XVI столітті європейцям надалася можливість скуштувати смак кукурудзи, помідорів, картоплі та соняшників.
Давайте дізнаємося чим корисні насіння соняшника смажені, чи багато буде потрібно праці, щоб поласувати продуктом, вирощеним на своїй ділянці.
Індіанці, які проживали в ті часи на території Америки, називали соняшник сонячною квіткою через яскраве золотисте забарвлення. Навіть незважаючи на те, що на цій території соняшник вирощували давно, як овоч придатного для вживання його не сприймали, отже й корисних і про шкідливі властивості смаженого насіння ніхто нічого не знав.
Індіанські племена використовували тільки пилок та пелюстки рослини, вони входили до складу фарб для нанесення татуювань, для лікування дуже поширеної на той час лихоманки. А ще пилок застосовувався для приготування складу, що допомагає полегшити наслідки після укусів отруйних змій.
Після того як соняшник з'явився на європейській території, його теж не відразу почали вживати в їжу. Досить довгий час він був лише рослиною для створення особливого декору в садах і оранжереях.
Згодом деякі досить цікаві особи наважилися спробувати насіння на смак. Для надання більш виразного смаку насіння почало висушувати і піддавати термічній обробці, тобто підсмажувати.
Соняшник відноситься до однорічних рослин, плодоносить він однією, досить великою квіткою.На його стеблі іноді з'являються і додаткові суцвіття, але насіння в них практично немає і їх розміри значно відрізняються від основного.
Соняшники часто висаджують на присадибних ділянках, в якості декоративної культури або сільськогосподарської. У будь-якому випадку вони служать окрасою городу, але крім того, навіть з невеликої площі, можна отримати дуже гарний урожай.
Головне знати, який саме сорт і коли потрібно посадити. Соняшник досить невибаглива рослина, яка легко може переносити як весняне нічне зниження температури, так і посуху.
Однак варто зазначити: для того щоб отримати врожай красивого і великого насіння, рослині, в період всього росту, необхідно приділити достатньо уваги:
Склади для боротьби з ними бажано купувати у спеціалізованих магазинах і лише після консультації із продавцем.
А тепер настав час поговорити про корисність продукту, що вирощується. Калорійність смаженого насіння соняшнику досить висока і становить близько 700 ккал на 100 гр.
Але, зате кількість мікроелементів і вітамінів, що знаходяться в їх складі, не порівняється навіть зі створеними фармацевтами біодобавками і вітамінами, спеціально підібраними в комплекси.
До того ж, вживання натурального продукту, тобто насіння, набагато корисніше за синтетичні препарати, створені хіміками.
До складу насіння соняшнику входять такі вітаміни:
Білок, що знаходиться у складі насіння, містить велику кількість амінокислот, які підтримують кислотно-лужний баланс у нормі та нормалізують обмін жирів. Крім всього вищеописаного, в насінні міститься безліч мікроелементів, вуглеводів, кислот.
Говорячи про корисність продукту, згадаємо наступне:
Поряд з усіма плюсами від вживання насіння соняшника є і мінуси про які варто знати. Від частого вживання у великих кількостях значною мірою може деформуватися та потемніти зубна емаль.
До складу продукту входить і такий мікроелемент як кадмій, який у певній кількості може завдати шкоди людині. Також насіння не зовсім добре впливає на стан кишечника та шлунка. Їхня висока жирність найчастіше призводить до появи печії.
Велику калорійність і високу поживну цінність можна використовувати з вигодою. Наприклад, невелика кількість насіння може бути вжита в їжу в середині дня як перекушування.
Але, відразу слід зазначити, що практика такого роду не має стати щоденною. Після закінчення дуже короткого періоду часу на фігурі, особливо у жінок можуть почати з'являтися жирові відкладення.
Зміст підвищеної кількості жирів відносить продукт у графу елементів, що важко перетравлюються. З цього можна дійти невтішного висновку: вживання насіння у другій половині дня і за дотримання дієт не бажано.
Вживання як смаженого насіння, так і сирого корисне для організму та схвалено кваліфікованими лікарями-дієтологами. Головне – це знати міру та клацати їх у першій половині дня.
Також продукт можна використовувати як додатковий інгредієнт при випіканні хлібо-булочних виробів та приготуванні різних страв для надання неповторного, пікантного смаку.
Нерідко в розмові про насіння згадують гарбузове насіння. Справді, насіння гарбуза набагато корисніше за насіння соняшника.
Наприклад, жирів у гарбузовому продукті всього 20% від загального вмісту, а вуглеводів значно більше, близько 50%.
Також варто зазначити, що гарбуз не містить такого шкідливого мікроелементу як кадмій.А склад багатий на вуглеводи, жири, кислоти і клітковину, робить їх незамінними і обов'язковими в дитячому раціоні і раціоні вагітних і жінок, що годують.
Детальніше про користь та шкоду насіння соняшника можна дізнатися під час перегляду відео:
Власне, нічого дивного – у насінні, як і в більшості продуктів, є і користь, є і шкода. Тому їх слід вживати в міру, в обмежених кількостях, і тоді все буде добре.
Дуже люблю насіння соняшнику, але тому що вони настільки корисні і містять таку кількість вітамінів не знала. Також не знала, що охочим скинути вагу, не рекомендовано їх вживати у другій половині дня.
Здається я тепер зрозуміла, чому моя мама так любить лускати насіння, вони позитивно впливають на вироблення інсуліну, а у моєї мами на жаль цукровий діабет. З негативного, варто відзначити, що насіння не можна їсти щодня.
Продукт дуже смачний і досить корисний, на жаль, дуже калорійний, і найголовніше, завдає серйозної шкоди зубам, якщо просто клацати насіння. Але все ж таки дозволяю собі трохи халви та козинаки.
Насіння утворюється на великій і широкій квітці, яка повертається протягом дня за сонцем. Спочатку соняшники були досить дрібними, але селекціонери вивели і справді величезні сорти – діаметр деяких квіток сягає метра. Залежно від сорту, насіння буває смугастим, чорним і навіть білим.
Батьківщиною соняшника вважається Америка, звідки у 16 столітті культуру завезли до Європи. У 18 столітті й у Росії почали вживати насіння і отримувати їх масло.З тих пір соняшник поширений по всьому світу, і насіння використовується для різних цілей – з них виготовляють масло, козинаки, а макуху переробляють в халву або додають в раціон худоби.
У соняшниковому насіння багато жиророзчинних вітамінів: А, Е, D і групи В. Вони добре всмоктуються в кишечнику саме завдяки жирам в насінні.
Також насіння багате мінералами: магнієм, кальцієм, цинком, залізом і фтором, а різні кислоти допомагають знижувати рівень холестерину. Насіння соняшника сприятливо впливає на серце та судини. Їх їдять як профілактику атеросклерозу, інфарктів та інсультів.
Помічено вплив насіння соняшника на стан шкіри та волосся – в основному завдяки вітамінам та жирам. Особливо корисне насіння в період, коли необхідно підтримувати сили та відновлювати кислотно-лужний баланс: під час дієти, постів, вагітності.
Смажене насіння смачніше і має яскравий аромат, але користі в них менше – частина вітамінів руйнується при тепловій обробці.
Основна шкода насіння соняшника полягає в їхній високій калорійності – можна непомітно з'їсти дуже багато калорій і жирів, які погано позначаться на здоров'ї людей, які страждають на ожиріння. Подібні продукти шкідливі при запаленнях шлунка та кишечника, а також подагрі, оскільки вони можуть спричинити загострення цих захворювань.
Також «лускання» неочищеного насіння шкодить зубам і яснам, а на шкірці зазвичай чимало хвороботворних бактерій, які так потрапляють прямо в шлунок. Тому насіння краще мити і чистити руками.Маленьким дітям насіння краще взагалі не давати – високий ризик попадання дрібних шматочків у дихальні шляхи.
Соняшник може «запасати» шкідливі сполуки, наприклад важкі метали. Не варто збирати насіння з дикорослих чи декоративних соняшників у місті чи вздовж доріг.
«Насіння соняшника відмінно підходить для людей з недостатністю білків і жирів у раціоні, у відновлювальний період, при недоважі – продукт дуже енергоємний і містить багато жиророзчинних вітамінів та рослинних жирів. Але людям з ожирінням цей продукт треба виключити з раціону», — розповідає гастроентеролог Ірина Варшавська.
Насіння соняшника стимулює апетит і добре насичує, тому його рекомендують людям з недовагою і недостатньо багатим раціоном. Вітаміни зміцнюють волосся, нігті та оздоровлюють шкіру, що також корисно після жорстких дієт, вагітності чи операцій.
Соняшникова олія з насіння часто використовують як базове в масажі, застосовують у косметології при створенні кремів та скрабів для харчування шкіри. Іноді масло застосовують як м'яке проносне, додаючи трохи в кисломолочні продукти або чистому вигляді. Через калорійність соняшникової олії таке практикують лише зрідка.
Насіння соняшника використовують для збагачення смаку основної страви – посипають печиво, хліб, додають у салати та соуси. Особливо для цього підходять смажені насіння через яскраво виражений смак і аромат.
Їх можна використовувати замість звичного хліба для бутербродів, намазувати зверху сирний олію або олію – такі хлібці низькокалорійні та покращують травлення
Житнє борошно | 100 г |
Висівки (житні або пшеничні) | 100 г |
Вівсяні пластівці | 100 г |
Насіння соняшника (відчищене) | 50 г |
Кунжут | 50 г |
Сіль | за смаком |
Вода | 400-500 мл |
Змішати в мисці борошно, висівки, пластівці та сіль. Потім додайте насіння і кунжут, перемішайте і поступово вливайте воду – її може знадобитися трохи більше або менше, залежно від борошна. Вливаючи воду, постійно перемішуйте масу. Вона повинна вийти густою та липнучою, як густа пшенична каша.
Деко застелити папером для випічки і змастити олією. Усю масу викласти на папір максимально тонким шаром – якщо залишиться зайве, пустити на листи. Розрівняти тісто можна, накривши другим шаром паперу зверху і покотавши качалкою. Далі зняти папір і намітити місця розрізів за формою хлібців, натискаючи ножем до дна. Виходять борозенки, і всі майбутні хлібці лежать впритул один одному – їх не потрібно зміщувати та залишати між ними місце.
Поставте лист в заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку. Чим тонші хлібці, тим швидше вони випікаються. Слідкуйте за ними уважно та перевіряйте на готовність – тісто швидко підгоряє. Зазвичай випікання хлібців займає 15-30 хвилин. Коли вони приготуються, підсохнуть зверху, потемніють і перестануть липнути.
Дістати лист і ще гарячі хлібці дорізати по вже намічених борозенках.
Незвичайний десерт містить безліч вітамінів, стимулює травлення і не шкодить фігурі. Готується без теплової обробки, що економить час та зберігає всі корисні речовини
Насіння, горіхи та сухофрукти залити водою та залишити на 1 годину, потім воду злити.Досягти однорідної маси – пом'яти товкачем або перебити в блендері, але не перестарайтеся, потрібно залишити невеликі шматочки.
Потім додати трохи води, перемішуючи – має вийти щільна пластична маса. Вибрати форму та вистелити її харчовою плівкою. Щільно укласти масу в неї і прибрати в холодильник на кілька годин. Дістати та нарізати на довільні порції –кубиками, смужками. Зверху можна прикрасити насінням, тертим кокосом, глазур'ю.
Поділіться своїм рецептом
Надсилайте рецепт своєї фірмової страви на пошту [email protected]. «Комсомолка» опублікує найцікавіші та незвичайні ідеї
Насіння продається в продуктових магазинах, на ринках. Вони можуть бути в цілісному, подрібненому вигляді, смажені та свіжі, у шкірці або вже очищені. З них роблять козинаки, змішуючи насіння з цукровим сиропом, або додають сіль, глазурують.
При покупці зверніть увагу, щоб на насінні не було цвілі, паразитів. Продукт має бути сухий і не злипатися в грудки.
Найбільш корисне свіже насіння – краще очищати насіння безпосередньо перед вживанням. При тривалому зберіганні очищеного насіння жири в них починають окислюватися.
Зберігаються насіння соняшнику близько півроку в склі або пластиці в герметичній упаковці в темному місці, при кімнатній температурі.
Пакети типу дой пак від виробника є ідеальним вибором для бізнесів, які прагнуть створити якісну…
Випікання кондитерських виробів — це не лише приємне заняття, а й чудовий спосіб потішити близьких…
Сучасні портативні зарядні станції стали невід’ємною частиною життя для тих, хто постійно перебуває в русі…
Бесшовные стальные трубы находят широкое применение в различных отраслях: от строительства и производства до нефтегазовой…
С развитием цифровых технологий и распространением криптовалют всё больше людей интересуются возможностями обмена и торговли…
Беговые дорожки для ходьбы: что это, виды и преимущества Беговые дорожки для ходьбы – это…