Найчастіше на етикетках продуктів харчування можна зустріти консерванти бензойна кислота (Е210) та бензоат натрію (Е211). Вони застосовуються при виробництві напоїв та соусів (майонезів), продуктів переробки плодів та овочів, пресервів з риби та морепродуктів, у пивоварній, кондитерській та хлібопекарській промисловості.Jul 3, 2020
У натуральних продуктах бензоат натрію міститься у яблуках, родзинках та журавлинах, кориці, у зв'язаному вигляді знаходиться у брусниці, чорниці та меді, у вигляді продукту мікробного розкладання гіппурової кислоти – у кисляку, йогурті та сирі, у формі складних ефірів – в ефірних оліях.
Бензоат натрію розчиняють у невеликій кількості питної води. Потім цей розчин вносять у продукт. Стадія внесення консерванту продукт визначається технологією його виробництва. Оптимальним вважається момент відразу після пастеризації чи стерилізації.
Re: Бензоат натрію в перекису водню Тому в пероксид додають як інгібітор реакції розкладання дуже невеликі кількості (1 : 10000) пірофосфату натрію Na4P2O7. Пірофосфат зв'язує іони цих металів і таким чином дезактивує їх.