Перший рецепт супу виявлено у кулінарній книзі Апікура, написаній у 4 столітті.. До його складу входили пшениця, оливкова олія, м'ясний фарш, мозок, перець, лавровий лист, кмин, вино, ферментований рибний соус.

За деякими даними, супи готували у Середземномор'ї ще у кам'яному віці. У міру розширення території Римської імперії для приготування супів вживали все більш різноманітні компоненти: цибуля-порей, цибуля, морква, часник, фенхель, м'яту, петрушку та коріандр.

Слово суп з'явилося лише в епоху Петра I. Спочатку ним називали чужоземні рідкі страви, але пізніше поширили і на національні юшки. Письмові пам'ятники XVI-XVII століть поділяють супи на щі, кальї (розсольники), юшки, селянки (солянки), борщі та юшки. Супи відрізняються дуже великою різноманітністю.

І хоча способи варіння, традиції та рецептура супів складалися раніше, але широке поширення в Європі та Росії супи отримали до 18 століття. Пізніше ця страва поширилася світом. До речі, на Русі рідкі страви спочатку називали юшками. Слово «суп» з'явилося лише за часів Петра I.

Вам також може сподобатися

Більше від автора