Буряк є одним із найпопулярніших овочів на російському столі. Вона багата корисними мікроелементами, вітамінами і амінокислотами, і її можна використовувати в різних стравах. Але щоб отримати максимальну користь від цього коренеплоду, треба знати, коли краще його збирати.
Досвідчені садівники рекомендують збирати буряки восени, коли вони досягають повної зрілості. У цей час вона містить найбільшу кількість поживних речовин і має найінтенсивніший смак. Природною ознакою готовності буряків до збирання є його великий розмір і насичений колір, а також міцний хвіст і гладка шкірка. Якщо спробувати трохи притиснути ребро м'язом великого пальця, то буряк, що налягає, повинен бути твердим і дещо еластичним.
Важливо пам'ятати, що буряки не варто довго залишати в ґрунті після досягнення зрілості, оскільки вони можуть почати проростати і втрачати свої корисні властивості. Також не варто чекати до перших заморозків, тому що низькі температури можуть пошкодити структуру коренеплоду та зменшити його поживну цінність. В ідеалі буряк необхідно прибирати до заморозків і зберігати в прохолодному місці до використання.
Кліматична зона | Оптимальні місяці для збирання |
---|---|
Центральна | Вересень жовтень |
Північно-Західна | Вересень – листопад |
Північно-Східна | Жовтень листопад |
Південна | Вересень |
Кавказька | Серпень вересень |
Буряк середньої стиглості стає зрілим за 80-110 днів. Ці коренеплоди збирають із поля в середині або наприкінці останнього літнього місяця. Пізньостиглі сорти дозрівають протягом 110-135 днів.Вони зберігаються до весни, а час, коли збирати бурякинастає в кінці вересня або в середині жовтня.20 сент. 2019 р.
Готовність буряків до збирання можна визначити за пожовклим і підсохлим нижнім листочкам і характерним наростам на корені. Крім того, про це говорить розмір коренеплоду: якщо він відповідає сорту – можна викопувати. Овочі, що значно виступають із землі, також вимагають збору. При викопуванні буряка важливо не пошкодити.
Оптимальний час збирання врожаю буряків – три – чотири місяці. Якщо ти посадив(-ла) плоди пізньостиглого сорту, потрібно почекати до 135-140 днів, тобто майже п'ять місяців. Середньостиглий урожай збирають наприкінці серпня та на початку вересня. Викопувати пізньостиглий урожай потрібно наприкінці вересня або в середині жовтня.
Тому терміни їхнього прибирання – кінець липня – початок серпня. Ранні сорти довго не зберігаються, тому використовуйте їх для приготування влітку. Середньостиглі сорти буряків встигають через 80 – 95 днів (друга половина серпня – вересень). Їх прибирайте наприкінці серпня – вересні.
Завершення школи та підготовка до іспитів — це важливий етап у житті кожного учня. Для…
Оформлення офісу — це важливий елемент іміджу будь-якої компанії або державної установи. Окрім меблів та…
Відкриті квартири-студії вже не перший рік на піку популярності. На це є безліч причин: зручно,…
Сучасний дизайн не перестає дивувати. В ньому все ще можна спостерігати багато сучасних елементів, але…
У сучасному світі техніка є невід'ємною частиною нашого життя, і багато людей інвестують значні кошти…
Бумажные пакеты — это простой и в то же время многофункциональный элемент повседневной жизни, который…