Розріжте гарбузале не по центру плоду, а трохи збоку, щоб не пошкодити насіння. Вийміть насіння, очистіть їх від м'якоті та промийте у прохолодній воді. Виберіть найкращі екземпляри (великі, повні, без дефектів та механічних пошкоджень), просушіть їх у теплому та сухому приміщенні.
Гарбузове насіння для їжі можна висушити різними способами: У духовці. Промиті та обсушені насіння укладають на лист, застелений фольгою або пергаментом. Духовку прогрівають, потім зменшують жар до мінімуму та сушать продукт до готовності протягом 30-40 хвилин. Насіння обов'язково перемішують кожні 5-10 хвилин.
Найкраще вони зберігають схожість за температури 18-25° і вологості 50-70%. Варто уникати проморожування насіння, що зберігається. Крім того, їм категорично протипоказане підмокання. Набряклі, а потім знову висушені насіння гарбуза втрачають схожість.
Чисте насіння викладають на деко в один шар і поміщають у шафу, нагріту до 60 – 80 градусів. Щоб вони не пригоріли, вміст дека потрібно перемішувати кожні 30 хвилин. Дверцята тримають прочиненими. Час сушіння варіюється в залежності від розміру насіння, але середнє – 1 – 1,5 години.