У природних умовах перегнивання листя може тривати до 2-3 років. За структурою він нагадує розсипчастий, легкий ґрунт, має темний колір, має приємний запах. . Вони містять активні ґрунтові бактерії, які сприяють розкладанню органіки.
Для отримання перегною Необхідно витримувати органічні залишки протягом щонайменше два роки. Найважливішим у процесі приготування перегною є підтримання правильної вологості. Перегній не має бути сухим. Якщо він зневоднений, то в перегній буде менше мікроелементів для подальшого добрива.
Щоб прискорити процес приготування компосту всі зелені компоненти рослин слід подрібнити – це можна зробити за допомогою лопати. Періодично в компостний ящик рекомендується додавати свіжий ґрунт, це також підвищує швидкість компостування. Замість ящика для компосту можна використовувати звичайну яму.