Насіння айви (Cydonia oblonga) – це популярний інгредієнт у кулінарії та традиційній медицині. Однак існують деякі сумніви щодо їхньої безпеки та потенційної отруйності. У цій статті ми розглянемо, наскільки безпечне насіння айви для людини і як його правильно використовувати.
Айва – це плід дерева сімейства рожевих, поширеного у різних частинах світу. Насіння цього плода, маленьке і тверде, найчастіше є потенційним джерелом небезпеки, оскільки деякі рослини містять отруйні речовини. Однак, щодо айви ситуація не така однозначна.
У порівнянні з іншими рослинами, насіння айви відносно безпечні, але вони все ж таки містять певну кількість токсичних сполук. Наприклад, вони містять глікозиди, такі як амідрин, які можуть негативно вплинути на здоров'я людини, якщо використовувати насіння айви в занадто великих кількостях.
Вид рослини | Найменування | Ступінь отруйності |
---|---|---|
Айва | Дикий сорт | Ні |
Айва | Садовий сорт | Ні |
Айва | Лікарський сорт | Ні |
Чи можна їсти кісточки з айви?
Кісточки айви отруйні, їх не можна вживати в їжу Але якщо фрукт схильний до теплової обробки (варіння, запікання), то насіння перестає бути отруйними.
Чим корисні кісточки від айви?
Олія кісточок айви – це повністю натуральна олія, що зберегла всі цінні компоненти та властивості. Ефективний баланс пектинових та дубильних речовин забезпечує протизапальну дію. У натуральній східній косметиці олія відома зволожуючими та омолоджуючими.
Чому не можна їсти багато айви?
Страви з айви не можна їсти при хронічних запорах, схильності до алергії, плевриту, ентероколіту. З великою обережністю – дітям, при виразковій хворобі, вагітності, високій згортанні крові, лактації. Перед тим як використовувати айву, краще порадитись із лікарем.