Щоб знизити показник кислотності, потрібно ґрунт вапнувати. Крім того, вапнування сприяє збагаченню ґрунту мікроелементами, покращує його структуру, підвищує діяльність корисних мікроорганізмів.. Вапно краще вносити за один-два роки до закладання саду.
Позитивний ефект вапнування В результаті вапнування в грунті в 2-3 рази збільшується кількість розкладають органічні речовини мікроорганізмів, в 5-9 разів – бактерій, що нітрифікують. Вапнування підвищує рухливість калію, магнію, молібдену, знижує рухливість бору, міді, цинку.
Незважаючи на всі корисні властивості, вапно не можна вносити в ґрунт бездумно. Якщо перевищити норму, цей матеріал може негативно вплинути на овочі. Грунт стане занадто лужним, внаслідок чого необхідні мікро- та макроелементи (зокрема, кальцій) перестануть засвоюватися рослинами.
У гашеній вапна містяться калій, кальцій, магній. За допомогою вапняних складів відлякують гризунів, регулюють кислотність ґрунту та надають в'язкість рідким будівельним сумішам.