Бобові – різноманітні продукти, що широко використовуються в харчуванні, як для приготування страв, так і сирому вигляді. До групи бобових відносяться, власне, різні види бобів, квасоля, горох, соя, нут, сочевиця, чин, маш, а також арахіс, хоча на споживчому рівні його частіше зараховують до горіхів.
Однак квасоля, горох та інші зернобобові (тобто бобові в сухих зернах) – досить важка для перетравлення їжа, тому їх потрібно вживати з обережністю людям із захворюваннями травної системи та хворим на подагру. Краще не їсти їх разом із хлібом, грибами, горіхами.
До популярних видів зернобобових відносяться всі сорти сушеної квасолі – такі як квасоля звичайна, квасоля лімська, каролінські боби та зелені боби. Турецький горох (нут), горох коров'ячий, вигна китайська та голубиний горох – це теж зернобобові, так само як і всі сорти сочевиці.