Шунтування шлунка ─ баріатрична хірургічна процедура з метою зменшення ваги. При цьому шлунок ділять на малу (шлунковий мішок, 15-25мл) та більшу частину. Шлунковий мішок може приймати дуже невелику кількість їжі, таким чином відбувається швидке насичення.
Приблизно через два роки після операції вага стабілізується. Загальна втрата зайвої маси на той час сягає 80 %. Якщо пацієнт продовжує дотримуватися сформованих харчових звичок та нормальної рухової активності, вага остаточно нормалізується та результат зберігається довічно.
більшість пацієнтів після шунтування шлунка скидають мінімум дві третини зайвої ваги (зазвичай більше 45 кг) протягом року і утримують нову вагу: проведені через десять років дослідження показали, що наступний набір ваги склав у середньому від 4,5 до 9 кг.
Підбиваючи підсумки, можна сказати, що обидві операції є ефективними. Явною перевагою шунтування шлунка є його менша травматичність, а також можливість провести операцію пацієнту з індексом маси тіла вище 50, тоді як резекція показана пацієнтам із індексом маси тіла 35-45.