Щоб скумбрія набула більш ніжного аромату, її потрібно просто додатково обробити – помістити рибу на годину. слабкий оцтовий розчин із розрахунку дві чайні ложки на літр води. Або ж можна видавити у воду половинку лимона і замочити в ній тушку або скибочки перед приготуванням.
А запах прибрати чи звести до мінімуму дуже просто. Потрібно оброблену рибку опустити в розчин води з оцтом (роблю завжди “на око”). Нехай приймає цю ванну 5-10 хвилин і можна сміливо продовжувати готування. До речі, так само роблю з мойвою – запах набагато менше.
Необхідно рибу до приготування замочувати в певному розсолі. На півлітра води потрібно взяти чотири столові ложки солі, одну столову ложку цукру та оцту. Після цього рибу потрібно полити цією рідиною та помістити на чотири години в холодильник.
Оброблені тушки вимочують у воді, настій чаю, молоці або молоці з водою. Настій чаю містить дубильні речовини, що перешкоджають розм'якшенню м'якоті при вимочуванні. Молоко надає оселедцю особливої ніжності та аромату. Можна, можливо вимочувати та нерозроблений оселедець (у воді).