Оптимальна температура від +10 до +15 ° С, при ній варення зможе простояти до 3 років, у холодильнику – близько 2 років. Термін придатності також залежить від ягоди, з якої виготовлено солодке частування. Варення з кісточками (з вишень, слив, абрикосів, аличі) зберігається менше – близько 7 місяців.Aug 17, 2022
Варення, яке пролежало більше 3 років, з кожним роком втрачатиме свої корисні властивості і, насамкінець, все-таки втратить всю користь. Але це не відноситься до варень з плодами, що містять кісточки. У кісточках є речовина, яка перетворюється на отруту, тому бажано з'їсти її за півтора роки.
Крім того, варення не можна їсти, якщо його кришка здулася – це говорить про наявність ботулотоксину – отрути, яка викликає ураження нервової системи. Тоді небезпечні бактерії, які виробляють ботулотоксин, що живуть у землі, потрапляють до банку.
Зберігати варення без варіння можна 4-5 місяців, але розходиться воно зазвичай набагато раніше, так що не хвилюйся – не зіпсується. Так само готуватися варення з полуниці без варіннятак що не бійся експериментувати з улюбленими ягодами.