Одна з перших вимог дієти на гречці – крупу необхідно не варити, а запарювати. Для цього 250 г гречі поміщають у глибоку чашу та заливають 0,5 л окропу. Чашу щільно закривають кришкою, загортають у рушник і залишають пропарюватися мінімум на 4 години, краще – на ніч. Допускається заварювати кашу у термосі.
Для цього потрібно залити крупу не дуже холодною водою приблизно кімнатної температури. Через 20 хвилин воду злити та заварити окропом так, щоб вода трохи покривала крупу. Накрити кришкою та чекати 15 хвилин. Гречка готова.
Закип'ятіть воду в чайнику та залийте її в ємність. Ретельно перемішайте, щоб крупа з дна ємності теж огорнулася окропом. Накрийте тарілкою зверху і залиште щонайменше 2 години набухання. Через вказаний час гречка набухне, вбере в себе практично всю рідину.