Краще віддати перевагу декантеру з корпусом-куляю, у вигляді амфори або простого графину, формі “качечки”, з вузьким шийкою і так далі; Для білих вин варто розглянути декантери з широкою кулястою. формою. Рекомендується також посудину поставити в лед.Oct 24, 2020
У судинах такий форми площа зіткнення рідини з киснем максимальна; таніни випаровуються; напій “дихає” – покращуються його смакові властивості. Декантери для білих вин перед використанням охолоджують, тому виробники забезпечують такі графини додатковою ємністю для льоду.
Більшості покупців підійдуть декантери об'ємом 1,5-2 л, розраховані на декантацію 0,75 л вина. Декантер солідного обсягу може знадобитися для великої компанії гостей.
Декантер середнього розміру — для середньотілих червоних вин (наприклад, Мерло, Санджовезе, Барбера, Дольчетто, Гренаш та ін.) декантер з широкою основою використовують для повнотілих червоних вин, наприклад, Каберне Совіньйон, Петіт Сіра, Таннат, Монастрель і Темпранільо).